فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 36 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی امامی میبدی*، مهریار داشاب، معصومه اکبری بیرگانی صفحات 11-48
    میانگین عمر بالای تاسیسات سطح الارضی، ورود به نیمه دوم عمر میادین بزرگ، کاهش ضریب بازیافت مخازن نفتی و عقب ماندگی ایران از توسعه میادین مشترک از مهمترین چالشهای بخش بالادستی صنعت نفت ایران است لذا با توجه به عدم امکان تامین مالی و سرمایه لازم از محل منابع داخلی ضروری است، سرمایه گذاری خارجی و روش های قراردادی آن در این حوزه بیش از پیش دیگر مورد توجه قرار گیرد، بهمین دلیل در این پژوهش، عملکرد مالی- اقتصادی الگوی قراردادهای خدماتی ایران و عراق در راستای جذب سرمایه گذاری خارجی و تامین مالی پروژه های توسعه و بهره برداری از میادین نفتی، بررسی و مقایسه می گردد. در این راستا از تکنیک شبیه سازی مالی و تحلیل حساسیت نرخ بازده سرمایه گذاری پیمانکار نسبت به تغییرات پارامترهای مالی الگوهای قراردادی مذکور استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، الگوی قراردادی آی پی سی در مقایسه با بیع متقابل ضمن ایجاد انگیزه هایی در پیمانکار برای تحقق تولید صیانتی، نتایج اقتصادی مطلوب تری برای پیمانکار فراهم می نماید اما الگوی قراردادهای خدماتی عراق بدلیل کوتاهتر بودن دوره بازگشت سرمایه که منجربه تسهیل تامین مالی پروژه و کاهش ریسک هزینه های سرمایه ای می گردد بویژه در قیمتهای بالای نفت برای پیمانکار، جذابیت بالاتری دارد.
    کلیدواژگان: بیع متقابل، قراردادهای جدید نفتی ایران، قراردادهای خدماتی عراق، نظام مالی قرارداد
  • زهرا دهقان شبانی*، ابراهیم هادیان، معصومه موسوی صفحات 49-71
    نگرانی های موجود در زمینه آلودگی هوا و تغییر اقلیم و توسعه پایدار، پایان پذیر بودن سوخت های فسیلی و قیمت بالای آنها ضرورت بحث در مورد پویایی شدت انرژی را ایجاب می کند. امروزه همگرایی شدت انرژی به عنوان یک ابزار برای سیاست گذاری و بررسی پویایی های شدت انرژی استفاده می شود. بررسی همگرایی شدت انرژی در بین زیربخش های صنعت برای ارزیابی اینکه آیا سرریز دانش بین زیربخش های صنایع وجود دارد و همچنین آیا سیاست های دولت در جهت کاهش شدت انرژی کارا بوده، مناسب است. هدف از این پژوهش بررسی همگرایی شدت انرژی در صنایع کارخانه ای ایران می باشد. برای بررسی همگرایی شدت انرژی از داده های صنایع نه گانه طی دوره زمانی 1374 تا 1394 و تکنیک گشتاور تعمیم یافته در داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که همگرایی شدت انرژی در صنایع کارخانه ای ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: همگرایی شدت انرژی، صنایع کارخانه ای، گشتاور تعمیم یافته، ایران
  • لیلا جباری*، علی اصغر سالم صفحات 73-102

    در نظریه های اقتصادی تمرکززدایی مالی نشان دهنده انتقال مسیولیت و اختیارات درآمد، تصمیم گیری درباره مخارج و حتی تصمیم گیری درخصوص مالیات از سوی دولت به واحدهای منطقه ای، مقامات و مسیولان دولتی در استان ها است که افزایش کارایی در تخصیص منابع را درپی دارد. از زمان مطالعات اوتس (1972) تمرکززدایی و تاثیرات آن توجه بسیاری از اقتصاددانان را به خود جلب کرده و در سال های اخیر با افزایش مصرف انرژی و به دنبال آن، گرم شدن کره زمین، افزایش انتشار کربن، تغییرات آب و هوایی، مسئله فدرالیسم مالی و اثر آن بر مصرف انرژی در دستور کار موسسات تحقیقاتی و سیاستگذاران حوزه انرژی قرار گرفته است چرا که فدرالیسم مالی نقش مهمی در ترویج منابع انرژی پاک، کاهش مصرف انرژی های تجدیدناپذیر، کاهش انتشار کربن دارد. لذا، این مطالعه به بررسی اثر غیرخطی تمرکززدایی مالی در قالب انتقال مسیولیت ها درآمدهای عمومی، درآمدهای مالیاتی از دولت به نهاد های استانی، همچنین گسترش شهرنشینی، افزایش قیمت انرژی و تولید ناخالص داخلی حقیقی بر مصرف انرژی در 31 استان ایران طی بازه زمانی 1398-1385 می پردازد. در مقاله پیش رو، برای تجزیه و تحلیل اثر متغیرهای یادشده بر مصرف انرژی از رگرسیون کوانتایل با اثرات ثابت غیرجمع پذیر استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که تمرکززدایی مالی رابطه غیرخطی به شکل U معکوس با مصرف انرژی دارد. علاوه بر این، گسترش شهرنشینی و افزایش تولید ناخالص داخلی حقیقی، مصرف انرژی را افزایش و بالا رفتن قیمت انرژی، مصرف آن را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، تمرکززدایی مالی، پنل کوانتایل با اثرات ثابت
  • سید محمد فهیمی فرد* صفحات 103-152

    با توجه به دیدگاه های متفاوت و مبهم درخصوص اثرات سرمایه گذاری مستقیم خارجی و نوآوری بر عملکرد زیست محیطی در کشورهای در حال توسعه، در این مطالعه ضمن آزمون فرضیه زیست محیطی کوزنتس، به بررسی فرضیه های پناهگاه آلودگی و اثرات بازگشتی نوآوری بر انتشار آلاینده ها در کشورهای گروه D8 (ایران، ترکیه، مالزی، اندونزی، مصر، پاکستان، بنگلادش و نیجریه) پرداخته شد. برای این منظور، داده های مورد نیاز طی دوره 2018-2000 از بانک جهانی گردآوری شد. همچنین، جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل حداقل مربعات کاملا اصلاح شده استفاده شد. نتایج توصیف آماری متغیرهای تحقیق نشان داد که طی دوره مورد بررسی، ایران از کمترین میانگین نسبت سرمایه گذاری مستقیم خارجی به محصول ناخالص داخلی، کمترین میانگین رشد سرانه محصول ناخالص داخلی، بیشترین میانگین سهم انرژی های فسیلی از کل مصرف انرژی و بیشترین میانگین سرانه انتشار دی اکسیدکربن برخوردار می باشد. همچنین، نتایج برآورد مدل های اقتصادسنجی تحقیق نشان داد که در کشورهای D8، بین محصول ناخالص داخلی و انتشار دی اکسید کربن رابطه U معکوس وجود دارد. لذا، فرضیه زیست محیطی کوزنتس برای کشورهای مورد بررسی تایید شد. همچنین، سرمایه گذاری مستقیم خارجی تاثیر معنادار مثبتی (در سطح 10درصد) بر انتشار دی اکسیدکربن دارد. لذا فرضیه پناهگاه آلودگی نیز برای کشورهای مورد بررسی تایید شد. در نهایت، نوآوری از تاثیر معنادار منفی (در سطح 5 درصد) بر انتشار دی اکسیدکربن برخوردار است. لذا فرضیه اثرات بازگشتی نوآوری برای کشورهای مورد بررسی تایید نشد.

    کلیدواژگان: فرضیه زیست محیطی کوزنتس، فرضیه پناهگاه آلودگی، فرضیه اثرات بازگشتی نوآوری، کشورهای D8، مدل حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
  • پیمان نیایش نیا، سیروس غلامپور*، مرتضی رعیتی دماوندی صفحات 127-148

    در دنیای امروز تامین انرژی با توجه به نقش حیاتی آن در استمرار پیشرفت و توسعه از مهمترین اهداف دولت ها به شمار می رود. در این راستا صنعت نفت با توجه به معضلات و پیچیدگی های استخراج ، تولید، انتقال و بهره برداری نقش مهم و راهبردی در جهان پیدا نموده است. بدین منظور برنامه ریزی جهت اجرای پروژه های صنعت نفت و اطمینان از انجام دقیق و به موقع آنها از حساسیت بالایی برخوردار می باشد. لذا از آنجایی که تغییرات و دوباره کاری ها می تواند اهداف پروژه را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین بسیاری از دست اندرکاران صنایع گوناگون، تغییرات و دوباره کاری ها را از مهمترین ریسک های موجود در پروژه های اجرایی می دانند و بدین سبب طبقه بندی و اولویت بندی تغییرات حادث شده و ارایه الگوی نحوه برخورد با تغییرات می تواند نقش مهم و اثرگذار در مدیریت پروژه به وجود آورد.در این پژوهش سعی گردیده با بررسی های مطالعاتی، ارایه پرسشنامه و مصاحبه با خبرگان صنعت نفت، اطلاعات موجود گردآوری گردد که نتیجه آن یافتن 20 مورد از تاثیرگذار ترین تغییرات ایجادشده در پروژه های طرح و ساخت همراه با تامین کالا (EPC) در حوزه صنعت نفت بوده است. دراین راستا، پس از بررسی و تحلیل تغییرات، الگوی برخورد با تغییرات در پروژه های EPC ارایه گردیده و سپس با توجه به بخش های اصلی پروژه های EPC، تاثیرگذار ترین موارد هر قسمت مشخص و با استفاده از روش ترکیبی تصمیم گیری چند معیاره تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل رابطه خاکستری، نسبت به ارایه ساختار مدیریت تغییرات در پروژه های EPC حوزه صنعت نفت اقدام گردیده است. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که بخش طراحی و مهندسی بیشترین تاثیر را بر تغییرات ایجاد شده در پروژه های EPC داشته و پس از آن بخش های اجرا و پس از آن تامین کالا قرار دارند. این پژوهش می تواند به منظور اولویت بندی و مدیریت تغییرات و به کمینه رساندن تاثیر منفی ناشی از تغییرات ناخواسته در پروژه های EPC حوزه صنعت نفت مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت تغییرات، طرح و ساخت همراه با تامین کالا، صنعت نفت، تحلیل سلسله مراتبی، رابطه خاکستری
  • حسین یادگاری، تیمور محمدی*، حمید آماده، عبدالرسول قاسمی، حمیدرضا مصطفایی صفحات 149-171
    ویژگی های نفت خام و عوامل موثر بر قیمت این حامل انرژی باعث شده تا پیش بینی قیمت آن همواره مورد توجه محققان، فعالان بازار نفت، دولت ها و سیاست گذاران قرار گیرد. از آنجایی که قیمت نفت خام تحت تاثیر عوامل زیادی است بنابراین باید در این راه مطالعات مداوم صورت گرفته تا برآوردهای انجام شده با گذشت زمان، نتایج دقیق تر و از قابلیت اعتماد بالاتری برخوردار شود. در این مقاله برای پیش بینی قیمت نفت خام از ترکیب مدل خاکستری مرتبه اول و آریما استفاده شده و مدل ترکیبی خاکستری - آریما پیشنهاد شده است. برای بررسی این تکنیک از داده های قیمت نفت خام برنت در بازه های زمانی فصلی، ماهیانه و هفتگی استفاده شده است. در پیش بینی فصلی داده های سه ماه اول سال 2015 تا سه ماهه دوم سال 2021، در پیش بینی ماهیانه داده های مارس 2020 تا دسامبر 2020 و در پیش بینی هفتگی داده های هفته دوازدهم 2020 تا هفته شانزدهم 2021 مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان داد میانگین قدر مطلق درصد خطا و جذر میانگین مربع خطا در مدل ترکیبی، همواره کمتر از مدل های منفرد یا تک تیوری خاکستری و آریما است. همچنین، مدل ترکیبی توانایی بالاتری جهت توضیح و پوشش نوسانات قیمت در بازه های مختلف زمانی را داشته و قابل اطمینان تر از مدل های منفرد است. لذا می توان از مدل ترکیبی به جای مدل های منفرد و تک تیوری برای پیش بینی دقیق تر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: قیمت نفت خام، پیش بینی قیمت نفت خام، مدل خاکستری، مدل آریما، مدل ترکیبی خاکستری - آریما
|
  • Ali Emami Meibodi *, Mehryar Dashab, Masoumeh Akbari Birgani Pages 11-48
    The high average life of onshore facilities, entering the second half of the life of large fields, reducing the recovery factor of oil reservoirs and Iran's backwardness from the development of common fields are the most important challenges of the upstream part of Iran's oil industry.Due to the impossibility of financing and necessary capital from domestic sources, it is necessary to pay more attention to foreign investment and its contractual methods in this field. Therefore, in this study, the financial-economic performance of Iran's service contracts model and Iraq is being studied and compared in terms of attracting foreign investment and financing projects for the development and exploitation of oil fields. in this regard, the financial simulation technique and sensitivity analysis of the contractor's rate of return on the changes in the financial parameters of the contractual models have been used. The results show that the IPC contract model provides better economic results for the contractor compared to buy back while motivating the contractor to achieve safe production, but the Iraqi service contract model due to the shorter payback period, which facilitates financing the project and reduces the risk of capital expenditure, especially at high oil prices is more attractive to the contractor.
    Keywords: Buy Back, Iran Petroleum Contracts (IPC), Iraq Service Contracts, Contract financial system contract
  • Zahra Dehghan Shabani *, Ebrahim Hadian, Masoumeh Mousavi Pages 49-71
    Air pollution concerns, climate change, and sustainable development necessitate the discussion of the dynamics of energy intensity. Nowadays, energy convergence is widely used as a tool for considering the dynamics of energy intensity. The energy intensity convergence in manufacturing industries is suitable to assess whether there is a knowledge spillover between manufacturing industries and whether government policies have been effective for reducing energy intensity in manufacturing industries. The purpose of the study is to examine energy intensity convergence in Iranian manufacturing industries. To do that, we collected data from nine manufacturing industries from 1995 to 2015 and employed the generalized method of moments in panel data (GMM) technique. The results of the model estimation show that there is  convergence of energy intensity in the manufacturing industries.
    Keywords: Energy Intensity Convergence, Manufacturing Industries, Generalized Method of Moments, Iran
  • Leyla Jabari *, AliAsghar Salem Pages 73-102

    In economic theories, Fiscal decentralization represents the shifting of decision-making power about the composition of tax revenues and non-tax revenues or expenditures are from the government to local units to provincial government officials, which leads to increased efficiency in resource allocation. And, since the pioneering study of Oates (1972), fiscal decentralization and its effects have garnered significant attention among economists. In the past years, global warming, carbon emissions, climate change due to increased energy consumption have brought the issues of fiscal federalism versus provincial institutions to the agenda of policymakers and energy research institutes. Because fiscal federalism can play a crucial role in reducing non-renewable energy consumption, promoting renewable energy, and reducing carbon emissions. Hence, energy economists have endeavored to shed on the association between fiscal decentralization and energy consumption and carbon emissions. In this way, this paper examines the effect of fiscal decentralization, in the form of shifting revenues and tax incomes responsibilities from the government to provincial institutions, as well as raising of the urbanization, GDP, and energy price on energy consumption for 31 Iran provinces from 2006 to 2020. To this end, this paper employs Quantile Regression with Non-additive Fixed Effects to analyze the impact of fiscal decentralization on energy consumption. The results of this study show that fiscal decentralization has a non-linear relationship with energy consumption. In addition, the rising urbanization and GDP lead to high demand for energy consumption. Moreover, the rising energy price leads to low energy consumption.

    Keywords: Energy Consumption, Fiscal Decentralization, panel quantile regression with fixed effects
  • Seyed Mohammad Fahimifard * Pages 103-152

    According to apposite and ambiguous opinions about the effects of foreign direct investment and innovation on environmental performance in developing countries, in this research despite the environmental Kuznets curve (EKC) hypothesis, pollution haven hypothesis (PHH), and rebound effects hypothesis (REH) in D8 countries (Iran, Turkey, Malaysia, Indonesia, Egypt, Pakistan, Bangladesh, and Nigeria) were studied. For this purpose, the required data was gathered from World Bank during the years 2000-2018. Also, the fully modified ordinary least squares (FMLOS) model and STATA software were applied for analyzing data. Results of variables description indicated that during the studied period, Iran has the lowest average amount of FDI to GDP, the lowest average amount of per capita GDP growth, the highest average of the proportion of fossil energies to total energy consumption, and the highest average of the proportion of per capita CO2 emission. In addition, the results of the specification of the econometrics model showed that there is a U inverse relationship between GDP and CO2 in D8 countries. Therefore, the EKC hypothesis is approved for studied countries. Also, foreign direct investment has a positive significant effect (in 10%) on CO2 emission. Hence, the PHH hypothesis is approved for studied countries. Finally, innovation has a negative significant effect (in 5%) on CO2 emission. Hence, the REH hypothesis didn’t approve for studied countries.

    Keywords: EKC hypothesis, PHH hypothesis, REH hypothesis, D8 countries, FMOLS model
  • Peyman Niayeshnia, Sirous Gholampour *, Morteza RAYATI DAMAVANDI Pages 127-148

    Today, energy supply is one of the most important axes of the strategy of different countries due to its vital role in the continuation of technological and economic development of countries. The Petroleum industry, as one of the most important industries producing energy, has become an important and special industry due to the complexities of its production and extraction. Therefore, classification and prioritization of changes have taken place, and presenting a model of how to deal with changes can play an important and fundamental role in managing changes in executive projects. Of course, no project can completely eliminate the risk of change, but it can be largely prevented by identifying the underlying causes of change.In this study, an attempt has been made to compile a study and present a questionnaire and interview with experts and specialists in the oil industry, information, and existing records, which resulted in finding 20 of the most effective changes in EPC projects in the field of the petroleum industry. For this purpose, after reviewing and analyzing the changes, the model of dealing with the changes in EPC projects is presented and then according to the main parts of EPC projects, the most effective cases of each part are determined by using multi-criteria decision-making methods consisting of series. Analysis Hierarchy Process (AHP) and Gray Relationship Analysis (GRA) have been proposed to provide a change management structure in EPC projects in the oil industry. Based on the obtained results, it was found that the design and engineering (E) phase has the greatest impact on the changes made in EPC projects, followed by the manufacturing and construction (C) and procurement (P) phases. This research could be useful for prioritizing and managing change and minimizing the impact of unintended changes on EPC projects in the petroleum industry

    Keywords: Changes Management, EPC, Petroleum Industry, AHP, GRA JEL Classification: C02, L16, P16, O33
  • Hossein Yadegari, Teymour Mohamadi *, Hamid Amadeh, Abdorrasoul Ghasemi, Hamidreza Mostafaee Pages 149-171
    The characteristics of crude oil and the factors affecting the price of this energy carrier have made its price forecast always considered by researchers, oil market participants, governments, and policymakers. Because the price of crude oil is affected by many factors, ongoing studies should be done to make more accurate and reliable estimates over time. In this paper, a combination of GM (1,1) and ARIMA models and a hybrid model (GM-ARIMA) for crude oil price forecasting is proposed. The Brent crude oil price data for seasonal (2015Q1-2021Q2), monthly(2020m3-2020m12), and weekly(w12-2020: w16-2021) periods were used to examine this method. The results show that based on the evaluation criteria of mean absolute error percentage (MAPE) and square mean square error (RMSE), the evaluation criteria of MAPE and RMSE in the combined GM-ARIMA model are always lower than the GM and ARIMA models alone. Therefore, the GM-ARIMA hybrid model will be able to predict more accurately than the GM and ARIMA models. Therefore, for more accurate prediction, the GM-ARIMA hybrid model can be used instead of single models.
    Keywords: crude Oil Price, Crude oil price forecast, GM grey model, ARIMA model, GM-ARIMA hybrid model